Питання по DC хабу

Часті питання і відповіді.

  • Що таке "Direct Connect (DC)"?

Direct Connect — це peer-to-peer файлообмінна система, побудована за тим же принципом що і, наприклад, eDonkey, Kazaa, Napster і т. п.

На комп'ютер встановлюється спеціальна програма (DC-клієнт), після чого вона підключається до загального сервера (хабу), що дозволяє побачити інші комп'ютери в системі. Крім багатопотокового файлообміну з функцією докачки, система дає можливість пошуку файлів у всіх користувачів по ключовому слову. Важливою особливістю системи є те, що при роботі з файлами вона не прив'язується до їх імені, розміру або інших параметрів. Всі файли в системі хешуються - обчислюється їх контрольна сума, що дозволяє унікально ідентифікувати файл, незалежно від його імені.

Наприклад, з точки зору DC, другий сервіс пак для Windows XP з іменами WindowsXP-KB835935-SP2-ENU.exe і xpsp2.exe будуть, по суті, одним і тим же файлом, за умови, що вміст файлів ідентичний. Як наслідок, кожен з них можна докачувати іншим в разі втрати джерела для початкового і т. д.

  • Що означає "Немає вільних слотів"?

Повідомлення клієнта "Немає вільних слотів" означає, що у користувача, у якого ви намагаєтеся щось скачати, досягнуто максимальне число з'єднань. Але не поспішайте засмучуватися! Це також означає, що ваш запит поставлений в чергу та обов'язково буде оброблений.

  • Що означає "Немає потрібних частин"?

Повідомлення клієнта "Немає потрібних частин" означає, що у користувача, у якого ви намагаєтеся щось скачати, немає необхідної частини файлу. Скачування файлів відбувається по частинах. У нових версіях клієнта навіть частково завантажені файли відразу разшарюються і стають доступні іншим для скачування.

  • Що значить "Невідповідність TTH"?

Може бути викликано помилками файлової системи у власника файлу. Скажіть йому приватом, щоб перевірив свій диск утилітами типу chkdsk або scandisk.

  • Чому не працює пошук?

Пошук працює. Спробуйте "video" для перевірки (без лапок). Контекстний пошук, він не шукає речі типу *.avi, *.mp3 і т. п. Вводьте назву пісні/групи/фільму/програми/файлу, який ви хочете завантажити. Якщо нічого не знаходиться - складіть запит простіше, наприклад, залишивши тільки одне слово чи навіть частину слова. Хто шукає - той знайде!

Пошук все одно не працює, і я нічого не можу скачати!

Якщо за запитом "video" немає результатів, ви помилилися в налаштуваннях. Спробуйте дозволити клієнту будь-які локальні з'єднання у вашому firewall'е (не забувайте про вбудований у WinXP/Win7 брандмауер, антивірусні пакети з файрволом). Якщо все одно нічого не виходить, повинен допомогти пасивний режим.

  • Що таке "Пасивний режим" і чому він не рекомендується?

Пасивний режим - це технічно інший спосіб з'єднання для передачі файлів. Він не вимагає від комп'ютера відкритих портів (listening sockets). Якщо ваш комп'ютер знаходиться за міжмережевим шлюзом або брандмауер (наприклад, NAT) і не має власної "реальної" IP-адреси, то пасивний режим може бути єдиним способом з'єднання. Недолік в тому, що два користувачі, що працююють в такому режимі, не зможуть з'єднатися один з одним. Таким чином, загальний обсяг доступної інформації зменшується. Тому якщо у вас працює активний режим, наполегливо рекомендується його використовувати.

  • Що таке "TTH"?

TTH - це скорочення від Tiger Tree Hash. TTH - метод хешування. Отриманий в результаті нього хеш виглядає приблизно так: HHM72TNVOWS5AUZ4NUNCFQE3PDXFEPUOVIG5WCY. Для чого потрібно хешування можна прочитати в питанні Що таке хешування?.

  • Що таке "Хешування"?

Хешування - процес створення хеш (унікального значення, свого роду, контрольної суми) файлу. Це значення залежить тільки від вмісту файлу. Це означає, що вам більше не потрібно турбуватися про різні імена файлів при пошуку альтернативних джерел. Наприклад, якщо у когось є файл Episode 1 - Series 3.avi, а в іншого той же файл називається 1_03.avi, то вони будуть мати однаковий хеш і ви зможете качати цей файл у обох.

  • Як зробити "Upload"?

Як такого - аплоада немає. Це зроблено для захищеності інформації на диску. Якщо потрібно передати комусь файл: потрібно розшарити, зробити магніт-посилання на нього і кинути людині в особистий чат це посилання. Якщо приватна інформація - запаковуйте архівом з паролем.

  • Що мені розшарювати? У мене нічого немає!

По-перше, навіть якщо у вас дійсно нічого немає, то розшарьте хоча б ту папку, в яку ви завантажуєте файли. По-друге, навряд чи у вас немає ні байта корисної інформації. По-третє, з приводу корисності або не корисності даних, подивіться відповідь на питання Навіщо розшарювати те, що і так є у багатьох?

  • Навіщо розшарювати те, що і так є у багатьох?

Розшарювати треба будь-яку інформацію, яка може бути корисна іншим! Наприклад, фільми, музику, кліпи, ігри, дистрибутиви програм і т. п. Навіть якщо ті ж файли є у інших користувачів, то ви, як ще одне джерело, підвищите і швидкість (можна качати більше потоків) і надійність (інші джерела можуть не мати вільних слотів, наприклад) скачування.

  • ЧИ безпечно розшарювати файли?

Так. Ви ж не збираєтеся розшарювати весь диск C:. Однак, звертайте увагу на те, що в деяких папках може знаходитись інформація, яку ні до чого бачити іншим користувачам (наприклад, особисті документи в папці "Мої документи" або історія листування з іншими користувачами в папці з встановленою програмою QIP). Расшаренные файли будуть доступні іншим лише для скачування, ні більше, ні менше.

  • Чому мене кикнули/забанили і т. п. і що тепер робити?

По-перше, не намагатися обійти бан. Це буде розцінено як порушення правил, і ви ще більше зіпсуєте про себе думку. Той, хто викинув вас з чату, швидше за все, написав причину та строк бана в особистому повідомленні. Не варто також скаржитися одному оператору на дії іншого, вас не зрозуміють.

  • Чому не качає файли розміром більше 4 Гб?

Це може означати, що немає місця на диску. Якщо місце є, але все одно не качає, то перевіряємо - яка файлова система у диска. Якщо FAT32, то вона не підтримує файли розміром більше 4 Гб.

Конвертувати файлову систему без втрат інформації можна з допомогою дискових менеджерів (Partition Magic тощо) або в командному рядку Windows. Натискаємо кнопку "Пуск" - "Виконати" - "cmd". Відкриється вікно командного рядка. Вводимо туди для перетворення convert X:/fs:ntfs - де Х це буква логічного диска. Приклад: convert D:/fs:ntfs - для диска D:

Чи була стаття корисною?